MENI
28.9.2009

POČEO SEMINAR "MEDIJI I OBAVJEŠTAJNO - SIGURNOSNI SISTEM U BiH"



Dvodnevni seminar „Mediji i obavještajno - sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini“ koji organizira Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH u saradnji sa USAID-ovim projektom jačanja saradnje parlamenata u BiH i Misijom OSCE-a u BiH počeo je danas u Neumu.

Cilj seminara je upoznati predstavnike medija i nevladinog sektora s propisima iz područja obavještajno-sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, razmjeniti iskustva o ulozi medija i nevladinog sektora u demokratskom nadzoru nad sigurnosnim institucijama i uspostaviti bolju saradnju njihovih predstavnika sa Zajedničkom komisijom za nadzor nad radom OSABiH.
Danas je razmatrana tema „Demoratsko društvo i obavještajno-sigurnosne službe“, u okviru koje su izlaganje imali prof. Mirsad Abazović sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu, Mirko Okolić, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA, kao i Jenet Redfern iz Misije OSCE.
Predstavnici medija imali su mogućnost aktivno učestvovati u radu te su iznijeli gledišta o saradnji Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i medija. 
Za sutra su planirana obraćanja predstavnika Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane BiH, OSA-e BiH, SIPA-e na temu „Obavještajno-sigurnosni sektor u medijima, kao i predstavnika OSCE, NATO i EUPM o ulozi međunarodne zajednice u radu obavještajno-sigurnosne situacije u BiH“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću